مهمترین هدف فرآیندهای فلزکاری، بوجود آوردن شکلهای جدید با استفاده از قطعات فلزی است. بطور کلی این فرآیندها شامل تماس دو قطعهی فلزی یعنی ابزار و قطعهکار میباشد. این تماسها هم شامل جریان پلاستیک گونهی قطعهکار تحت فشار ابزارکار (فرآیند شکلدهی فلزها) و هم شامل بوجود آوردن یک شکل جدید با استفاده از جداکردن کنترل شدهی مقداری از قطعهکار، توسط ابزار (عملیات برش فلزات)، میباشد. تغییر شکل پلاستیک گونهی قطعات فلزی به ما این امکان را میدهد که شکل مطلوب خود را بدون تکهتکه کردن قطعه کار بدست آوریم. وقتی شکل موردنظر با جداکردن تکههایی از فلز (قطعه کار)، بصورت تراشه، بدست میآید، عملیات انجام شده به عنوان عملیات برش شناخته میشود.
در خلق شکلهای جدید از فلزها توسط فرآیندهای فلزکاری، شاهد پدیدههایی مثل اصطکاک زیاد، دمای بالا و سایش ابزار خواهیم بود. در نتیجه روانکاری در عملیات فلزکاری هم بر میزان کارایی و اثربخشی فرایندهای فلزکاری و هم بر بازده کلی عملیات تولید تأثیر میگذارد.
در فرآیندهای فلزکاری با شرایط معمولی، اغلب از رژیم روانکاری هیدرودینامیک استفاده میشود. در این حالت ضخامت لایهی روانکار در محل تماس ابزار تراش و قطعه کار به اندازهای است که از تماس مستقیم دو سطح جلوگیری کند. ضخامت لایهی روانکار در مقایسه با اندازهی میانگین مولکولهای تشکیلدهندهی آن، بسیار ضخیمتر است، در نتیجه خواص فیزیکی و ماکرسکوپی روغن از جمله گرانروی تأثیر بسزایی در کارایی روانکار در چنین رژیمی خواهد داشت.
شرایط سختتر فرآیند فلزکاری، باعث تبدیل رژیم روانکاری از هیدرودینامیک به روانکاری مرزی میشود. در بعضی کاربردهای فلزکاری شرایط بقدری سخت میشود که ضخامت لایه روانکار در حد ابعاد مولکولهای تشکیلدهندهی آن کاهش مییابد. در چنین رژیم روانکاری خواص شیمیایی و شیمیفیزیکی روانکار اهمیت بیشتری مییابد. خواص شیمیایی یک روانکار تا حد زیادی به مواد افزودنی به کار رفته در آن، بستگی دارد.
وجود لایهی موثر روانکار بین ابزار فلزکاری و قطعهکار از جوش خوردن سطوح تماس جلوگیری میکند. در مواردی که روانکار حاوی افزودنیهای فشارپذیر میباشد، یک لایهی محافظت کننده از واکنش مستقیم مواد افزودنی با سطح فلز ایجاد میشود. فرایندهای فلزکاری که در آنها نیاز به روانکاری است به دو دستهی تراشکاری و شکلدهی تقسیم میشوند. در هر دوی این روشهای فلزکاری، سایش ابزار کار از مشکلاتی است که با استفاده از روانکاری از آن جلوگیری به عمل میآید.