آب صابون با نام های روغن حل شونده و روغن محلول در آب نیز شناخته می شود و دارای انواع متعددی اعم از آبصابون روغنی، آب صابون روغنی نانو، آب صابون سنتتیک، آبصابون بیو کولنت، آب صابون نانو و غیره می باشد و دارای کاربری های متعددی مانند روانکار آب صابون صنعتی، آبصابون فلزکاری، تراشکاری و صنعتی است. روغن آب صابون، روغنی است که قابل اختلاط با آب است و به این منظور امولوسیون پایداری تشکیل می دهد که به شکل محلول شیری رنگ است. پایداری فوقالعاده ی امولسیون و محافظت در برابر خوردگی و زنگ زدگی از جمله مزایای این محصول می باشند.

امولسیون چیست؟
اصولا روغن در آب حل نمی شود. وقتی روغن به آب اضافه می شود، ذرات آن به شکل قطرات ریز و به صورت معلق قرار می گیرند. شکستن روغن به ذرات بسیار ریز به وسیله یک ترکیب شیمیایی موسوم به امولسیفایر صورت می گیرد. به محلول روغن در آب، امولسیون می گویند.

آب صابون (روغن حل شونده)
آبصابون یا روغن امولسیون شونده به مخلوطی از یک نوع روغن پایه و امولسیفایر همراه با مواد افزودنی دیگر که شامل ضد باکتری، خورندگی، ضد کف، و غیره می باشد، گفته می شود. آب صابون از جمله روغن های امتزاج پذیر در آب است که به حالت امولسیون مورد استفاده قرار می گیرد. نام دیگر آن روغن حل شونده می باشد، که این روغن به راحتی به نسبت های مختلف با آب ترکیب می شوند و مخلوط شیری رنگ و همگنی را تشکیل می دهند. آب صابون با روانکاری ایده آل، عملیات فلزکاری را تسهیل نموده و با خنک کنندگی از ایجاد حرارت جلوگیری می نماید. این روغن دارای خاصیت ضدزنگ و ضدکف می باشد که برای کلیه عملیات فلزکاری مناسب می باشد و در بسیاری از عملیات فلزکاری که به مخلوط آب و روغن نیاز است، استفاده می شود. چنانچه هدف جلوگیری بیشتر از زنگ زدگی قطعه کار و ابزار برش و تراش باشد، باید در مخلوط آب و روغن، درصد بیشتری را به روغن اختصاص داد. در واقع از روغن برای روانکاری و از آب برای خنک کنندگی استفاده می کنند. در فرآیند هایی مانند عملیات ماشین کاری که روانکاری به اندازه خنک کردن اهمیت داشته باشد، از امولسیون غلیظ تری استفاده می کنند. به طور کلی در فرآیندهایی که خنک کنندگی در آن ها از اهمیت بیشتری برخوردار باشد، از امولسیون رقیق تری نیز استفاده می گردد. امولسیفایرهای آنیونی و غیر یونی اغلب در روانکارهای فلزکاری استفاده می شوند. امولسیفایرهای کاتیونی به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند زیرا در محلول قلیایی که (۹.۵-۸ =pH) است، امولسیفایرهای فلزکاری، ناپایدار هستند.
مواد فعالی که در روغن تراشکاری وجود دارند، با سطوح تازه و واکنش‌پذیری که در اثر لایه‌برداری ایجاد شده‌اند می توانند واکنش دهند و از چسبیدن ابزار و قطعه کار ممانعت به عمل آورند.